Camara-Bereczki Ferenc Miklós: “Szomorúak vagyunk, hogy a Józsefvárosi Fidesz egysíkú kommunistázásba kezdett”

Camara-Bereczki Ferenc Miklós önkormányzati képviselő gondolatai a Koltói Anna tér közterület elnevezéssel kapcsolatban:

Szomorúak vagyunk, hogy a Józsefvárosi Fidesz egysíkú kommunistázásba kezdett egy kerületi köztér elnevezése kapcsán.

A Józsefvárosi Önkormányzat a március 8-án tartott nemzetközi nőnap tiszteletére 2021-ben az eddig Fiumei út és Dobozi utca találkozásánál FiDo-parkként emlegetett teret Koltói Annáról nevezi el, egy olyan nőről, aki tevékenységével egy igazságosabb társadalomért, a szegénységben élő munkások méltóságteljesebb életéért, és a női egyenjogúságért küzdött.

Koltói Anna a Tanácsköztársaság idején egyike volt azoknak, akik gondoskodtak a munká­sok és családtagjaik ruha- és élelmiszer-ellátásáról, a gyermekek üdültetésé­ről, orvosi felügyeletéről. Erőszakos cselekményekben nem vett részt, a Tanácsköztársaság rendszerében történt szerepvállalása miatt börtönbüntetést kapott.

A Józsefvárosi Fidesz az ő személyének emléket állító térelnevezés kapcsán most mégis kommunista terrort és gyilkosságokat vizionál.

A kormánypártra jellemző ferdítésekkel szemben azonban történelmi tények állnak, hiszen gyilkosságot épp Koltói Annával szemben követtek el. 1944. október 17-én a Mária Terézia (mai Horváth Mihály) tér 16. számú bérház kapujában öt nyilas jelent meg. Kezükben géppisztollyal azt kiabálták: „Ki a folyósóra! Mindenki!” Amikor a lakók megjelentek, névsort olvastak, mikor az 53 éves, nagybeteg Koltói Anna neve hallatán kilépett a sorból, géppisztolyt fogtak rá és agyonlőtték. Ezekkel a nyilas gyilkosokkal vállalt most közösséget a Fidesz és a párt propagandagépezete, amely pár hete még a Kitörés napja kapcsán buzdított a neonáci emléktúrán való részvételre.

Sajnáljuk, hogy 2021-ben ismét ilyen gyalázatos eszmék ellen kell küzdenünk, de ez csak egy újabb érv amellett, hogy olyan tiszteletreméltó embereknek állítsunk emléket, mint a szociáldemokrata Koltói Anna.

SHARE