A köztisztaság és a lakhatás áll Pikó András programjának fókuszában

A köztisztaság, a zöldítés, a lakhatás és a szociális, szolidáris Józsefváros kialakítása áll a VIII. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt, Pikó András programjának fókuszában.

A C8 Civilek Józsefvárosért alapítója, a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott VIII. kerületi polgármesterjelölt szerdán a Harminckettesek terén ismertette programjának alapjait és mutatta be józsefvárosi egyéni választókerületi képviselőjelöltjeiket.

Azt mondta, 16 éve él a kerületben, és úgy véli, a jelenlegi önkormányzat korrupt hatalmi rendszer függelékévé vált és fideszes kifizetőhellyé züllesztette Józsefvárost.

Pikó András hozzátette: az önkormányzat működését az embereket szembeállító gyűlöletpolitika jellemzi, és az, hogy semmilyen problémát nem kezelnek érdemben, miközben Józsefvárosban van a legtöbb szociális és társadalmi gond.  Kiemelte: a céljuk az, hogy olyan önkormányzatot alakítsanak ki, amely nem silányítja propagandává a társadalmi párbeszédet, átláthatóan működik és vállalja, de nem élezi a konfliktusokat.

Pikó András polgármesteri programjából négy területet emelt ki, elsőként a köztisztaságot, amely szerinte a kerület legnagyobb problémája.  Azt mondta, győzelmük esetén megduplázzák a köztisztaságra fordított összeget, 300 új szemeteskukát helyeznek ki, növelik a takarítógépek számát és új, nyilvános és őrzött közvécéket adnak át.

Kitért arra, programjának fontos pontja a zöldítés, ugyanis jelenleg 2,4 négyzetméter zöldterület jut egy józsefvárosi polgárra.  Közölte, céljuk, hogy évente 5000 négyzetméterrel növeljék a közösségi terek és zöldterületek felületét, az ötéves ciklus alatt pedig egy új közparkkal gazdagodjon Józsefváros.

Hozzátette: az önkormányzat felelőtlenül gazdálkodik az önkormányzati lakásokkal, 1100 áll üresen. Győzelmük esetén felmérik a lakásállományt, felújításokat végeznek és a lakásokat hozzáférhető, igazságos rendszerben adják ki. Emellett gyarapítanák is a számukat, a társasházak beruházóitól a telekért lakást vásárolnának, és nonprofit lakásügynökséget hoznának létre, hogy érdekeltté tegyék az üresen álló lakások tulajdonosait a lakásgondok megoldásában.

Negyedik pontként a szociális, szolidáris Józsefváros megteremtését emelte ki a jelölt. Elmondta, Józsefváros a főváros legszegényebb kerülete, itt a legalacsonyabb az adózott jövedelem, miközben az önkormányzat rendészeti problémaként kezeli a rászorulók gondját és  jelenlegi gyakorlata nagymértékben növeli a hajléktalanok számát.

Pikó András jelezte: emberséges, tisztességes, átlátható döntéshozatali rendszert alakítanának ki, módosítanák a hátralékkezelési rendszert és a lakhatási támogatáson alapuló új szociális modellt hoznának létre.

Megjegyezte: azt terjesztik róla, hogy hajléktalanokkal árasztaná el a kerületet, miközben a Fidesz jelenlegi gyakorlata teremt hajléktalanokat, a kerületben 13 éve többségben vannak, volt idejük, hogy kezeljék a hajléktalanság problémáját, de nem tették.

A politikus kérdésre válaszolva elmondta: civil szervezetből jött, nem tagja egyetlen pártnak sem, de büszke arra, hogy az öt demokratikus ellenzéki párt a támogatásáról biztosította.

2019. 08. 28.

Forrás: hirado.hu
SHARE