Szociális munka napja – Józsefváros tükrében

Az országban folyamatos a legvédtelenebb társadalmi csoportok kirekesztése és üldözése, ezért még fontosabbá vált a szociális munkások, a szociális munka szerepe.
Ők azok, akik professzionális segítő tevékenységet folytatnak, mellyel elősegítik a társadalmi fejlődést, az egyének, csoportok, közösségek működésének javítását, helyreállítását, problémáinak megoldását. Segítik a hatalomtól megfosztottak hatalomból való részesedését, a nagyobb társadalmi jólét és jól-lét elérését.
Az emberi jogok és a társadalmi igazságosság, esélyegyenlőség elvei alapvetőek a szociális munkában.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke, emellett az MSZP Józsefvárosi szervezetének elnökségi tagja szerint a kormány nem tartotta be azt az ígéretét, hogy 2018-ra a szociális ágazatban dolgozók átlagos bruttó keresete 60-62 százalékkal fog emelkedni 2013-hoz képest.

 

Továbbá kiemelte, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az ágazatban dolgozók bruttó átlagkeresete 153 253 forint, az ígért 233 ezer forint helyett

Korózs Lajos úgy fogalmazott, ezen a napon azokra gondolunk, akik időt, magánéletet, családot nem kímélve minden nap például idősotthonokban ápolnak, falugondnokként bevásárolnak és gyógyszer váltanak ki, vagy utcai szociális munkásként a hajléktalanoknak nyújtanak segítséget. Emellett arról a 93 ezer emberről is beszélünk, akik nem találkoznak közvetlenül a rászorulókkal – például adminisztrációval foglalkoznak, hivatalokban dolgoznak –, de a munkájuk nélkül semmit sem érne a többiek tevékenysége – tette hozzá.

 

 

 

 

“A magyar kormányban annyi a szociális érzékenység, mint Tiborcz lámpáiban a fényerő.”

– mondta Komjáthi Imre.

Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke arról beszélt, a szocialista párt fontosnak tartja, hogy a szociális szférában dolgozók fel tudjanak zárkózni az európai életszínvonalhoz, a fizetésük pedig az európai bérekhez, ezért minden olyan munkavállalói és szakszervezeti törekvést támogatnak, amely e cél elérésében segít. Meg kell becsülni azokat, akik abban segítenek, hogy a társadalom elesett rétegeit felemeljék, mert az ő munkájuk az egyik legnehezebb – emelte ki. A politikus szerint a kormányban nincs szociális érzékenység, és anyagilag sem becsüli meg a szociális munkásokat.

Az MSZP Józsefvárosi szervezete ruhaválogatási akciójával fel kívánta hívni a figyelmet a kerület rossz anyagi körülmények között élő lakosaira, szolidaritást vállalva a szociális ágazatban dolgozókkal.

Sok erőt, kitartást, jó egészséget, egyéni boldogságot, szakmai sikereket kívánunk a szociális ágazat területén dolgozó valamennyi szakembernek és önkéntes segítőnek! 

SHARE