A Societas feljelentette a kormányt

A választási bizottsághoz fordult az MSZP a kormány kis kék népszavazási kampányfüzete miatt – tudta meg a Magyar Nemzet. Nincs ugyanis rajta a kiadványon, hogy ki készíttette őket, hasonló hiányosságért a szocialistákat korábban elmarasztalták. Közben kiderült, a kvótaellenes kormányzati kampány eddigi legnagyobb nyertesei az Andy Vajna, illetve Habony Árpád érdekeltségébe tartozó médiumok.

A kvótaellenes kormányzati kampány két eleme miatt is a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) fordult az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas – mondta el a Magyar Nemzetnek a szervezet elnöke. Torzsa Sándor tájékoztatása szerint egyrészt kifogásolják a postaládákba már bedobott kis kék füzetet, amelyben a kormány tizennyolc oldalon magyarázza el, miért kell nemmel szavazni az október 2-ai referendumon. Mint elmondta, a probléma ezzel az, hogy nincs feltüntetve az impresszum, nincs megnevezve személy szerint, aki az újságot jóváhagyta.

2010-ben az Országos Választási Bizottság – az NVB jogelődje – egy hasonló esetben már hozott elmarasztaló döntést, akkor az MSZP-vel szemben. A szocialista párt által a választás előtt készített Narancsvidék című kiadvány ugyanis szintén nem tartalmazott impresszumot, ezért az MSZP-t eltiltották a további terjesztéstől.

A másik, amit a Societas most kifogásol, a kormánypárti Magyar Időkben megjelent egész oldalas, ugyancsak a nem szavazatra buzdító hirdetés. Ott az is a probléma, hogy a reklám alsó harmadában zöld alapon, szinte olvashatatlanul tüntették fel, hogy a hirdetést Magyarország kormánya készíttette.

A kormány óriásplakátjai miatt egyébként az MSZP már korábban is az NVB-hez fordult; akkor azt kifogásolták, hogy az egyiken megtévesztő az a szöveg, hogy Brüsszel városnyi embert akar betelepíteni, ahogyan problematikusnak találták az „illegális migráns” kifejezést is. Akkor azonban a választási bizottság elutasította a beadványukat, arra hivatkozva, hogy a kormány kezdeményezte a népszavazást, így lehet véleménye.

A hirdetések nyertesei

Lapunk többször kérte a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodától a kampányköltségek részletes elszámolását, ám nem kapott tájékoztatást. Tegnap az Átlátszó írt a témában, miután a portál munkatársa kapott adatokat, igaz csak azokat, amelyeket ki tudott jegyzetelni az elé halmozott iratokból. Az eddig is ismert volt, hogy már összesen 3,9 milliárd forint értékben kötöttek szerződést Rogán Antal szomszédjának, Csetényi Csabának a cégeivel, hogy az „Üzenjünk Brüsszelnek”, illetve a „Tudta?” kampányokat lebonyolítsa, csak a részleteket titkolták. Most kiderült, ezekből – csak júniusban – az Andy Vajnához és Habony Árpádhoz köthető médiumok profitáltak a leginkább. Legtöbbet, 250 milliót televíziós reklámra költöttek, ennek a legjelentősebb része, 202 millió a filmügyi kormánybiztos által megvett TV2-höz, illetve a hozzátartozó csatornákhoz került. A netes hirdetések nagy nyertese a mára a fideszes érdekkörhöz sorolható Origo 30 millióval, ezenkívül jutott a Habony Árpádhoz köthető 888-hoz, Riposthoz és Lokálhoz is, összesen több mint 20 milliónyi reklám.

Érdekesség, hogy Rogán kabinetirodája arra hivatkozva utasította el két ellenzéki képviselőnek is – Fodor Gábornak és Kész Zoltánnak – az adatkikérését, hogy a nem rendelkeznek összesített adatbázissal. Pedig az Átlátszó munkatársa elé rakott dossziékban az összes teljesítésigazolás megtalálható volt. A kampányköltségek pontos elszámolása és megismerhetősége kapcsán a Magyar Nemzet az adatvédelmi hatósághoz fordult.

SHARE